11 Octombrie 2023Sursa: IPJ Vâlcea

ÎNCEPEREA ANULUI ȘCOLAR – ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTI PENTRU CREȘTEREA GRADULUI DE SIGURANȚĂ A ELEVILOR ȘI CADRELOR DIDACTICE

I. ASPECTE GENERALE

             În conformitate cu Planul Naţional Cadru de Acțiune pentru siguranţa şcolară, obiectivul principal al structurilor de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea este menţinerea unui climat școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității și crearea unui parteneriat poliție-școală-comunitate, astfel încât procesul educativ din unităţile de învăţământ preuniversitar să se desfăşoare într-un mediu adecvat pentru elevi şi cadre didactice.

        La nivelul județului Vâlcea, în anul şcolar 2023-2024 funcționează 396 unități de învățământ preuniversitar (137 în mediul urban și 259 în mediul rural), cu 12 mai puține față de anul precedent.

Dintre acestea, 384 unități de învățământ se regăsesc în sistemul de învățământ de stat și 12 în cel privat, 141 fiind cu personalitate juridică, iar 255 fără personalitate juridică.

                Situația după tipul unităților de învățământ din mediul urban, respectiv rural, este următoarea:

  • 199 grădinițe (61 urban / 138 rural);
  • 148 școli primare / gimnaziale (32 urban / 116 rural);
  • 27 licee, colegii, etc. (22 urban / 5 rural)
  • 22 alte unităţi în mediul urban care fac parte din reţeaua şcolară ( 8 unităţi conexe - Palatul copiilor, cluburi copii, cluburi sportive, 4 şcoli posticeale, 10 creşe).
  • În ceea ce priveşte menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zona adiacentă unităţilor de învăţământ, Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea are în responsabilitate 359 dintre unitățile de învățământ ( 90.65%), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Vâlcea 11 unități (2,77%), iar Poliția locală 26 de unități (6,56%).

 

II. ACTIVITĂȚI REALIZATE PENTRU MENŢINEREA CLIMATULUI DE SIGURANŢĂ ÎN INCINTA ȘI ZONA ADIACENTĂ UNITĂȚILOR DE ÎNVĂȚĂMÂNT

            În contextul începerii noului an școlar, în baza  Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranţa şcolară (PNCA), la nivelul județului Vâlcea s-a întocmit Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranţa şcolară prin care s-au stabilit liniile de acțiune pentru anul școlar 2023-2024.

           În continuare, implicarea activă a partenerilor instituţionali în vederea reducerii fenomenului infracţional şi creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi personalului didactic în unităţile de învăţământ, reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea.

             Poliţiştii au fost prezenţi în toate unităţile de învăţământ în care au fost organizate festivităţile de deschidere a anului şcolar.

         Totodată, s-a asigurat prezența forțelor de ordine la fiecare unitate de învățământ în scopul menținerii climatului de ordine și siguranță publică şi fluidizarea traficului rutier, aceste activităţi urmând a fi derulate zilnic, cu prioritate la intrarea şi ieşirea de la cursuri.

             Pe parcursul anului şcolar anterior, poliţiştii de siguranţă şcolară, prevenire, rutieră, proximitate şi ordine publică din mediul rural au realizat în total 1.077 activităţi educativ-prevenive la orele de curs (33.825 elevi beneficiari), fiind desfășurate activităţi de popularizare a legislaţiei în școli, precum și a prevederilor Codului Penal, pentru ca elevii să conștientizeze consecințele şi răspunderea antrenată în cazul săvârșirii de infracţiuni și necesitatea manifestării unui comportament adecvat, astfel încât să se respecte regulile de conviețuire socială, pentru a nu fi expuși fenomenului infracțional.

           Activităţile au fost derulate în cadrul a 14 programe/proiecte/campanii pentru prevenirea violenţei, consumului de droguri, infracţiunilor informatice, discriminării, infracţiunilor de portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, ce vor fi implementate şi în acest an.

          De la începutul anului școlar, s-au desfăşurat 86 de activităţi educativ-preventive pe linia prevenirii victimizării minorilor, a delincvenței juvenile, a traficului şi consumului de droguri, însumând 5.698 de elevi beneficiari.

         Astfel, polițiștii au acționat la Liceele din localitățile Drăgășani, Bălceşti, Berbeşti, Băile Govora, Brezoi, Horezu, Colegiile Nationale Mircea cel Bătrân, Alexandru Lahovari și de Informatică Matei Basarab, Liceele General Magheru, Căpitan Nicolae Pleșoianu, Ferdinand I și Seminarul Teologic Ortodox Sf. Nicolae, toate din municipiul Râmnicu Vâlcea, Școala Profesională Specială Bistrița, Costești, Școlile Gimnaziale Take Ionescu, Anton Pann, Mihai Eminescu, Scoala nr. 4 din Râmnicu Vâlcea, precum și la Școlile Gimnaziale din localitățile Drăgășani, Dăești, Vlădești, Costești, Păușești, Pietrari și Stoenești.

            Poliţiştii Biroului Siguranță Școlară, împreună cu forțele angrenate din cadrul mai multor structuri de poliție cu atribuții în domeniul siguranței școlare, precum și cei de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vâlcea, au organizat și desfășurat 8 acţiuni în sistem integrat pe domeniile de interes, respectiv prevenirea delincvenței juvenile, a traficului și consumului de droguri, acestea urmând să fie continuate pe tot parcursului anului şcolar.

           În luna octombrie a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea prin Biroul Siguranța Școlară, Serviciul Ordine Publică, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția municipiului Râmnicu Vâlcea, respectiv Poliția orașului Horezu a inițiat un Plan de măsuri pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și cadrelor didactice și o Campanie pentru prevenirea violenței, a traficului și consumului de droguri, urmând a fi desfășurate activități în acest sens până la finalul lunii februarie 2024, la Colegiul Național de Informatică Matei Basarab, din municipiul Râmnicu Vâlcea, respectiv la Liceul Constantin Brâncoveanu din orașul Horezu. Activitățile realizate și rezultate obțiunute vor face obiectul unor informări de presă periodice.

 

  1. MĂSURI PE LINIA SISTEMELOR DE SECURITATE

 

               Premergător începerii anului școlar, poliţiştii au acţionat în baza unui plan de acţiune întocmit la nivelul judeţului pentru verificarea modului în care unităţile de învăţământ preuniversitar respectă dispoziţiile Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi HG nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003.

              Trimestrial, sub coordonarea Instituției Prefectului Județul Vâlcea au avut loc sedințe în care a fost analizat modul de asigurare a protecției unităților de învățământ, iar situația nominală a celor neasigurate a fost transmisă cu ocazia informărilor întocmite, în vederea determinării responsabililor de a le asigura cu control acces prin cartelă sau pază, subsistem video și subsistem de alarmă, cerinţe minime de securitate, prevăzute în H.G. nr. 301/2012, cerinţe necesar a fi îndeplinite cumulativ.

 

  1. MĂSURI PENTRU CREŞTEREA GRADULUI DE SIGURANŢĂ RUTIERĂ

        Poliţiştii rutieri au organizat si desfăşurat acţiuni pentru prevenirea și combaterea oricăror abateri de la respectarea normelor legale privind transportul de elevi, prin verificarea a 173 de autovehicule destinate transportului şcolar şi a documentelor obligatorii ale conducătorilor auto.

         De asemenea, au fost verificate semnalizările rutiere orizontale și verticale (marcaje și indicatoare) din zona unităților de învățământ, sub aspectul existenței și a vizibilității acestora, pe întreaga zonă de competență, activităţile urmând a fi continuate pe parcursul anului şcolar.

         S-a procedat la instruirea a 147 de persoane implicate în transportul școlar, conducători auto și coordonatori de transport, în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.

        De la începutul anului școlar, a fost utilizat laboratorul mobil de educaţie rutieră aflat în dotarea Serviciului Rutier Vâlcea, fiind realizate 6 activitati educativ-preventive cu un număr de 727 elevi beneficiari la Școlile Gimnaziale din localitățile Stroești, Copăceni, Ionești, Olanu, Berislăvești și Sălătrucel, iar în perioada următoare polițiștii se vor deplasa la Școlile Gimnaziale din localitățile Făurești, Valea Mare, Mădulari și la Liceul Justinian Marina din orașul Băile Olănești, în scopul prevenirii implicării elevilor în evenimente rutiere.

  

  1. OBIECTIVE ŞI PRIORITĂȚI

În cursul anului școlar 2022-2023, polițiștii își propun realizarea următorelor activități:

 

- continuarea activităților de menținere a ordinii și liniștii publice și de fluidizare a traficului rutier în zona adiacentă unităților de învățământ, în special la intrarea și ieșirea elevilor de la cursuri.                 

-reverificarea unităților de învățământ pe linia asigurării protecției, în vederea determinării responsabililor de a le asigura cu control acces prin cartelă sau pază, subsistem video și subsistem de alarmă.

-intensificarea activităților de prevenire în cadrul orelor de curs în scopul prevenirii delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.

-optimizarea cooperării între structurile M.A.I, care desfășoară activități preventive în unitațile de învățământ și în zona adiacentă a acestora, în sensul realizării unei bune planificări și coordonări, pentru a putea fi dispuse, cu celeritate, măsurile optime în cazul sesizării unor probleme deosebite, activități desfășurate în cadrul Grupului de Coordonare și Trasare a Sarcinilor constituit în baza OMAI nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice și Grupului de lucru pentru siguranţa şcolară constituit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.          

- cooperarea cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, cu directorii unităților de învățământ, cu asociațiile de părinți şi elevi, cu agențiile naționale care au atribuții cu incidență în mediul şcolar (Agenţia Naţională Antidrog şi Agenţia Naţională Impotriva Traficului de Persoane) şi cu Autoritatea de Ordine Publică Vâlcea în vederea asigurării implementării programelor/proiectelor/campaniilor preventive specifice domeniului școlar.