EVALUAREA ACTIVITĂȚII INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN VÂLCEA PE ANUL 2023
Anul 2023 s-a caracterizat prin continuarea procesului de eficientizare a activităţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, atât sub aspect conceptual, cât şi organizaţional, urmărindu-se atingerea standardelor impuse, având ca rezultat menţinerea sub control a fenomenului infracţional, creşterea nivelului de încredere a cetăţenilor în poliţie şi a gradului de satisfacţie faţă de prestaţia acestei instituţii.
Activitatea Inspectoratului a fost focalizată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române, respectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor și prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale.
De asemenea, s-a avut în prim plan și asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar și asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a Poliţiei Române.
MANAGEMENTUL RESURSELOR INSTITUŢIONALE
Resursele umane:
Procentul de încadrare cu personal în anul 2023 a fost în total de 76 %.
Resursele logistice:
În perioada de referință au fost finalizate lucrările de reparații curente la instalația electrică de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale Vâlcea, lucrările de reparații la toate posturile de poliţie comunale, la Serviciul Arhivele Nationale Vâlcea a fost executată o rampă de acces persoane cu dizabilităţi, a fost înlocuită instalaţia termică în clădirea sediului I.P.J.Vâlcea, precum şi instalaţia de alimentare cu apă în clădirile administrative.
Tot în această perioadă au fost finalizate lucrările de reparații curente la sediul Secţiei nr. 7 de Politie Rurală Măldărești, ocazie cu care au fost renovate şi 2 grupuri sanitare, fiind modernizare alte 6 grupuri sanitare la Postul de Poliţie Pesceana, Postul de Poliţie Gușoieni, Postul de Poliţie Drăgoești, Postul de Poliţie Lungeşti, sediul Serviciului Ordine Publică şi grupul sanitar exterior de la Serviciul Rutier.
REALIZĂRI ÎN DOMENIUL DE COMPETENŢĂ
Activităţi desfăşurate pentru deservirea comunităţii:
Atât activităţile de prevenire, cât şi cele de combatere desfăşurate de poliţie au avut ca scop principal siguranţa cetăţeanului.
În anul 2023 au fost înregistrate 4.170 de petiţii, au fost 16.643 de intervenţii la solicitările prin 112, aplanate 2.742 stări conflictuale, din care 661 intrafamiliale, au fost depistați 69 de minori nesupravegheaţi, efectuate 1.224 de controale şi verificări la sistemele de pază, executate 991 de mandate de aducere și organizate 43 de participări la executări silite și 2.726 de activităţi în unităţile de învăţământ.
Prevenirea criminalităţii:
Activităţile preventive desfăşurate în anul 2023 au fost structurate pe 3 programe cadru de prevenire, în baza priorităţilor Poliţiei Române, respectiv:
- Programul de prevenire a infracţiunilor de violenţă domestică, fiind desfăşurate 148 activităţi de infomare având ca beneficiari 5.753 de persoane.
De asemenea, programul a fost adus în atenţia publicului prin participarea la 9 emisiuni radio, către presa scrisă fiind transmise 16 materiale, publicate în 42 de articole scrise sau în mediul online. Totodată, au fost realizate 15 activităţi de afişare a materialelor informative în Râmnicu Vâlcea (scări de blocuri, staţii mijloace de transport în comun, puncte de afişare în pieţe, târguri, autogări) şi 3 activităţi de distribuire pliante cu recomandări, în cadrul cărora au fost folosite 50 de afişe şi 3100 de pliante.
În cadrul campaniei Bright Sky au fost realizate 26 de activităţi, fiind utilizate 5 afişe şi 100 de flyere şi desfăşurate 8 activităţi de informare cu 1084 de persoane. Campania a fost mediatizată prin 8 comunicate de presă fiind transmise în cadrul a 8 buletine de ştiri la televiziunile locale, 9 emisiuni radio şi prin 42 de articole în presa scrisă şi online.
- Programul de prevenire a victimizării minorilor care a presupus 404 de activităţi cu peste 20.000 de beneficiari.
De asemenea, programul a fost adus în atenţia publicului prin 14 emisiuni radio şi 3 emisiuni tv, iar către presa scrisă au fost transmise 19 materiale, fiind publicate în 89 de articole scrise sau online. În cadrul programului au fost încheiate 26 de protocoale de colaborare.
- Programul de prevenire a infracţiunilor informatice în cadrul căruia s-au desfăşurat 64 de activităţi având ca beneficiari 3196 de persoane.
De asemenea, programul a fost adus în atenţia publicului prin participarea la 13 materiale de ştiri sau emisiuni radio, iar către presa scrisă sau online au fost transmise 8 materiale, fiind publicate în 27 de articole.
Activitatea de prevenire a criminalităţii a avut un rol determinant, astfel că în perioada analizată au fost organizate de către efectivele structurilor inspectoratului, 16 razii, 1.759 de acţiuni cu efective mărite, 16.337 de controale directe, fiind aplicate 63.394 de sancțiuni contravenţionale.
Siguranţa rutieră şi a transporturilor:
Activităţile desfăşurate de efectivele de poliţie rutieră pe întreg parcursul anului 2023 au presupus 2.080 de acţiuni, fiind aplicate 36.908 de sancțiuni contravenționale, constatate 1.109 de infracţiuni dintre care, 135 fiind pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, 157 pentru consumul de băuturi alcoolice, 143 pentru consumul de substanțe psihoactive la volan, 20 pentru punerea în circulație sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, 21 pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice și 633 pentru alte abateri.
Ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut 5.410 de permise de conducere (2.302 pentru viteză excesivă, 232 pentru consumul de alcool la volan, 1.234 pentru depășire neregulamentară, 254 pentru neacordare prioritate vehicule și pietoni, iar 1.388 pentru alte abateri).
Pentru defecțiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege au fost retrase 1.251 de certificate înmatriculare retrase(367 pentru anvelope neconforme, 752 pentru lipsă I.T.P, iar 132 pentru alte abateri).
În acelaşi timp, au fost organizate pe linia transportului public de persoane, inclusiv taxi, 120 de acţiuni în urma cărora au fost aplicate 596 de sancţiuni contravenţionale. Pe linia transportului public de mărfuri, inclusiv a mărfurilor periculoase, au fost organizate 49 de acţiuni în urma cărora s-au aplicat 1.667 de sancţiuni contravenţionale. Pe linia stării tehnice, împreună cu reprezentanţii Registrului Auto Român, au fost organizate 112 acţiuni, prilej cu care s-au constatat 408 sancțiuni contravenţionale.
În anul 2023 au fost înregistrate 631 de accidente cu victime, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere fiind abaterile bicicliştilor (114 de accidente rutiere); viteza neadaptată la condițiile de drum (72 de accidente rutiere); nerespectarea distanţei între vehicule( 65 de accidente rutiere); neacordare prioritate vehicule (60 de accidente rutiere); alte preocupări de natură a distrage atenția ( 42 de accidente rutiere) și neacordare prioritate pietoni (41 de accidente rutiere) .
Poliţia de proximitate:
Poliţia de proximitate a desfăşurat activităţi de consiliere a cetăţenilor şi pe linia prevenirii şi combaterii faptelor antisociale, vizând îndeosebi protejarea categoriilor de populaţie defavorizate, a bătrânilor și aplanarea operativă a conflictelor intrafamiliale.
Astfel, au fost organizate 471 de activităţi cu unităţile de învăţământ, 232 de activităţi cu administraţia publică locală, 313 activităţi cu asociaţiile de proprietari, 4.245 de persoane consiliate și 86 de activităţi pentru prevenirea victimizării bătrânilor.
Siguranţa în şcoli:
Pentru prevenirea şi monitorizarea infracţionalităţii în şcoli au fost desfăşurate acţiuni, patrulări în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ, precum şi şedinţe cu caracter informativ-preventiv la care au participat elevi, dar şi cadre didactice. Aceste activităţi s-au desfăşurat în conformitate cu Planul Teritorial Comun de Acţiune, plan aprobat de Instituţia Prefectului – Judeţul Vâlcea. Activitatea de profil este gestionată de către Biroul Siguranţă Şcolară, structură înfiinţată în luna septembrie 2020.
Totodată, s-a pus în vedere conducerilor tuturor unităţilor de învăţământ necesitatea adoptării unor sisteme proprii de securitate, a respectării regulamentelor de ordine internă şi cooperării permanentă cu polițiștii.
Începând cu luna septembrie a anului 2023, la nivelul I.P.J Vâlcea, a fost constituit un Grup de lucru pe linie de siguranţa şcolară, format din reprezentați ai structurilor cu atribuții în domeniu şi ai CPECA Vâlcea. Sub coordonarea conducerii I.P.J. Vâlcea, săptămânal, în cadrul grupului de lucru este analizată situaţia operativă înregistrată în mediul şcolar şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, fiind dispuse măsuri în consecinţă, în vederea creşterii gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar.
În anul 2023, la nivelul județului Vâlcea, în mediul școlar, au fost sesizate 74 infracțiuni, fiind înregistrată o scădere cu 10 fapte. Majoritatea infracţiunilor sesizate privesc fapte de lovire sau alte violenţe, respectiv 50 (67,56%).
În perioada analizată au fost organizate și desfășurate pentru asigurarea unui mediu școlar cât mai sigur 1.189 de activități educativ-preventive (42.280 elevi beneficiari) în cadrul orelor de curs, fiind abordate teme pentru prevenirea bullyingului, cyberbullyingului, consumului de substanțe interzise, infracţiunilor comise cu violenţă, traficului de persoane sau educație rutieră, 433 fiind realizate de poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară, au avut loc 246 de întâlniri cu directorii unităților de învățământ, fiind realizate 129 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenței școlare, 77 de participări în grupuri de lucru tematice dintre polițiști și cadre didactice implicate în gestionarea fenomenului violenței școlare, precum și 66 de participări în grupurile de acțiune constituite la nivelul unităților de învățământ.
Totodată, au fost organizate și desfășurate 296 de activități în cadrul acțiunilor organizate, respectiv 33 pe linia prevenirii absenteismului școlar, din care 24 în mediul urban și 9 în mediul rural, 56 pe linia prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile, din care 27 în mediul urban și 29 în mediul rural, 21 pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise, din care 12 în mediul urban și 9 în mediul rural, 10 pentru prevenirea faptelor privind portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, 176 pentru verificarea autovehiculelor transportului școlar, prevenirea transportului ilicit de persoane (cu referire la siguranța pe itinerariile de deplasare către și de la unitățile de învățământ) şi pentru verificarea mijloacelor de semnalizare rutieră din apropierea unităţilor de învăţământ. Dintre acestea 26 au fost realizate în mediul urban și 150 în mediul rural.
Violenţa intrafamilială:
În ceea ce priveşte infracţionalitatea intrafamilială, au fost înregistrate 1.278 de infracţiuni. Cele mai multe fapte de violenţă în familie sunt infracţiunea de lovirea sau alte violenţe, respectiv 69,71%, fiind urmată de ameninţare, 11,65% şi abandon în familie, 8,20%.
În acest context, precizăm că în cursul perioadei analizate au fost emise 322 de ordine de protecţie provizorii şi 212 ordine de protecţie, 155 din totalul acestora fiind provenite din ordine de protecție provizorii, măsurile adoptate contribuind, cu siguranţă, la prevenirea unor posibile alte cazuri de violenţă domestică.
De asemenea au fost realizate toate măsurile dispuse, pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, care funcţionează la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, începând cu data de 01.01.2024.
Activităţi desfăşurate şi rezultate obţinute :
În anul 2023, la nivelul județului Vâlcea, din totalul celor 10.356 de fapte penale sesizate, cea mai mare pondere au avut-o faptele de loviri sau alte violențe, furtul, distrugerea, amenințarea, infracțiunile la regimul rutier, vătămarea corporală din culpă și înșelăciunea.
Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă:
În politica de combatere a criminalităţii, eforturile s-au focalizat pe contracararea infracţiunilor grave săvârşite contra vieţii şi integrităţii corporale a persoanei.
Este semnificativ că în perioada analizată nu s-au comis omoruri la comandă sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. În fapt, s-au înregistrat 2 infracţiuni de omor, un viol urmat de moartea victimei. Precizăm că în cazurile de mare violenţă autorii au fost identificaţi.
Criminalitatea contra patrimoniului:
O pondere importantă din infracţiunile contra patrimoniului o deţin furturile (1.751 de fapte). Raportat la furturi, cauzalitatea este una complexă şi care impune luarea de măsuri atât cu caracter preventiv, cât şi de combatere în acest domeniu.
În anul 2023, ca urmare a activităţilor de monitorizare, au fost destructurate 23 de grupuri infracţionale, care erau compuse din 82 de membri.
Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase:
În anul 2023 au fost înregistrate 26 de infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 8 infracţiuni la Legea fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului, 20 de infracţiuni la regimul materialelor explozive. În cadrul dosarelor penale, au fost ridicate în vederea confiscării, 48 de arme de foc şi 3184 de cartuşe.
În perioada de referinţă au fost anulate 43 de permise de armă, fiind suspendate 5.
În urma celor 114 acţiuni desfăşurate şi a celor 22 de percheziţii efectuate au fost ridicate în vederea confiscării 25 de trofee, 23 de capcane, 1.029 de kg de articole pirotehnice, 17 litri şi 9 kg de produse de protecţie a plantelor, 11.650 de kg de substanţe periculoase, 2.900 de kg şi 1.100 de litri de deşeuri periculoase.
La sfârşitul anului 2023, la nivelul judeţului Vâlcea erau autorizate pentru deţinere legală 2.399 de persoane fizice, care deţin 4.694 de arme şi 41 de persoane juridice, care deţin 532 de arme.
Criminalitatea economico-financiară:
În anul 2023 s-au înregistrat 895 de infracţiuni de natură economică, cu 53 de infracţiuni mai multe decât în perioada similară a anului trecut.
În cursul anului 2023, politiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat 77 de acţiuni şi au pus în executare 51 de mandate de percheziţii domiciliare în cauzele proprii.
Criminalitatea stradală:
Din totalul celor 215 fapte penale stradale sesizate în 2023, 187 au fost comise în mediul urban și 28 de fapte penale în mediul rural.
Silvicultură:
Activităţile de prevenire şi combatere a delictelor silvice sunt deosebit de importante având în vedere că, fondul forestier de la nivelul judeţului Vâlcea ocupă aproximativ 46% din suprafaţa totală. Au fost continuate acţiunile comune cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Vâlcea, Direcţia Silvică şi cu Garda Forestieră.
Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice s-au desfăşurat activităţi multiple, fiind sesizate 409 infracţiuni, 174 de contravenţii aplicate și 1.399 de metri cubi de material lemnos confiscat.
Piscicultură:
În perioada analizată au fost înregistrate 30 de dosare penale care priveau infracţiuni în domeniul piscicol, întocmite din oficiu, în urma investigaţiilor realizate de către poliţişti.
De asemenea, în urma celor 147 de controale, au fost aplicate 188 de sancţiuni contravenţionale şi au fost confiscate mai multe bunuri, respectiv 1.092 de kg de peşte, 27 de plase de pescuit monofilament, 100 de plase fir textil, 9 alte unelte de pescuit, 9 ambarcaţiuni, 2 autovehicule și 1 motor ambarcaţiune.
Criminalitatea transfrontalieră:
În urma semnalărilor introduse în bazele de date Schengen, polițiștii I.P.J. Vâlcea au identificat 116 persoane și obiecte implementate de alte state cu probleme de natură judiciară.
De asemenea, au fost primite 51 de solicitări de asistenţă poliţienească internaţională referitoare la cetăţeni români semnalaţi cu preocupări infracţionale în străinătate.
Totodată, au fost primite 59 de delegări privind ordine europene de anchetă sau comisii rogatorii internaţionale.
Activităţi de urmărire şi supraveghere judiciară:
În perioada de referinţă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au fost executate 111 mandate, 79 de mandate de executare a pedepsei închisorii, 11 mandate de arestare preventivă, 17 mandate europene de arestare și 4 sentinţe de internare.
Totodată, precizăm că, au fost identificate 162 de persoane cu privire la care a fost sesizată dispariţia.
Au fost supravegheate judiciar 40 de persoane arestate la domiciliu.
În perioada 01.01.2023 – 31.12.2023 au fost generate către I.P.J. Vâlcea 1.174 de dosare electronice de supraveghere.
Criminalistică:
Specialiştii criminalişti au avut o contribuţie importantă atât la identificarea persoanelor bănuite de comiterea de infracţiuni și lămurirea împrejurărilor în care s-au comis faptele. Astfel, au fost efectuate 1.650 de investigări tehnico-ştiinţifice ale locului faptei, valorificând 1.494 de urme, care au condus la identificarea a 50 de persoane bănuite de comiterea a 48 de fapte penale. De asemenea au fost efectuate 70 de expertize criminalistice şi constatări tehnico-ştiinţifice, 14 dactiloscopice, 36 grafice, 7 traseologice şi 13 balistice, acestea conducând la identificarea a 35 de persoane şi obiecte în 27 de cauze.
Structura de intervenţie:
În anul 2023, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au efectuat 239 de misiuni, respectiv percheziţii, aplanări de conflicte, dispozitiv antitero, executări de mandate şi alte activităţi de sprijin pentru alte structuri din cadrul Inspectoratului. Cele mai riscante misiuni au presupus prezenţa luptătorilor S.A.S., neînregistrându-se evenimente deosebite.
Cazier Judiciar Statistică şi Evidenţe Operative:
Pe linie de cazier judiciar, prin cele 5 puncte de lucru cu publicul din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Horezu, Brezoi şi Bălceşti, au fost eliberate 29.671 de certificate de cazier judiciar, iar începând cu data de 01.02.2023, cei care dețin cont sau vor să se înregistreze pot obține certificatul de cazier judiciar online prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.ro.
Serviciul Pregătire Profesională:
Această structură a fost înfiinţată la nivel de serviciu în cadrul I.P.J. Vâlcea la data de 02.08.2021.
Pe lângă activitatea de pregătire continuă, s-a urmărit gestionarea pregătirii în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare, în domeniul educaţiei fizice si autoaparare, dar şi participarea la programe de formare şi gestionare a activităţii de tutelă.
În domeniul tragerilor cu armamentul din dotare au fost organizate 33 de şedinţe de tragere, la care au participat 884 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea şi altor unităţi deservite logistic de acesta.
Protecţia animalelor:
Începând cu data de 17.12.2020, în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, a fost înființat prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne, Biroul pentru Protecţia Animalelor.
În cursul anului 2023 la nivelul Biroului pentru Protecţia Animalelor au fost organizate și desfășurate 105 acțiuni şi controale, din care 14 cu D.S.V.S.A. Vâlcea, 27 de acţiuni cu caracter informativ-preventiv, au fost înregistrate 42 dosare penale, au fost aplicate 251 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 179.360 de lei şi au fost soluţionate 115 petiţii. Totodată, au fost realizate 25 de intervenţii la apeluri primite prin SNUAU 112 ori apeluri directe şi au fost emise 3 ordine de plasare.
Accesare Fondurilor Externe Nerambursabile:
La data de 15.12.2022 a fost încheiat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Afacerilor Interne având ca obiect modernizarea sediului Poliţiei Oraşului Băile Olăneşti.
Valoarea totală a proiectului, aprobată în luna decembrie 2022, a fost de 4.621.281,69 lei, valoarea eligibilă a proiectului fiind de 1.537.728,41 lei. Pentru acest proiect, termenul de finalizare al implementării este data de 15.08.2024.
La data de 05.01.2023 a fost încheiat contractul de finanţare între Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Afacerilor Interne având ca obiect modernizarea sediului Poliţiei Municipiului Râmnicu Vâlcea.
Valoarea totală a proiectului, aprobată în luna decembrie 2022, a fost de 14.073.370,96 de lei, valoarea eligibilă a proiectului fiind de 4.002.428,80 de lei. Termenul de finalizare al lucrărilor este data de 05.04.2024.
De asemenea, în cursul anului 2023, au fost achiziționate studiile de fezabilitate în scopul montării de panouri fotovoltaice la 10 subunități de poliție ale IPJ Vâlcea.
Prin realizarea măsurilor de eficienţă energetică asupra construcțiilor si instalațiilor aferente se urmărește, după implementarea proiectului, ca lucrările ce urmează a fi efectuate sa conducă la creșterea performanței energetice a clădirii, reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spațiilor, în condițiile asigurării şi menținerii climatului termic în interior, ameliorarea aspectului urbanistic şi implicit creșterea aportului de imagine.
OBIECTIVE
Obiectivele pe care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vâlcea le va urmări în anul 2024 sunt creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţenilor prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală, siguranţa rutieră şi siguranţa transporturilor de persoane și mărfuri.
Totodată, vor fi continuate activitățile de prevenire şi combatere a infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri și a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice.